top of page
Αναζήτηση

Ένας ήρως με...παντούφλες!!!


Η αφίσα της παράστασης

Η θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου», η ομάδα που τα τελευταία 17 χρόνια, με πείσμα και συνέπεια, εξακολουθεί να ανεβάζει θεατρικές παραγωγές, με ελάχιστα μέσα, επιστρέφει ξανά, στο θεατρικό σανίδι, την προσεχή Κυριακή, 4 Ιουλίου στις 21.00 ακριβώς, με την επίκαιρη και συγκινητική σάτιρα, «Ένας ήρως με παντούφλες». Πρόκειται για την πασίγνωστη θεατρική επιτυχία , των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου, που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Τη σκηνοθεσία του έργου, υπογράφει ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γεννάδιος Πάτσης.


Η θεατρική ομάδα, με το εξαιρετικά, αυτό, καλοδουλεμένο έργο, που τον φετινό χειμώνα, δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε όσο θέλαμε, εξαιτίας της πανδημίας, θα παρουσιάσει έναν νέο κύκλο προγραμματισμένων παραστάσεων με αφετηρία αυτή την Κυριακή. Νέες παραστάσεις έχουν επίσης οριστεί, για το Σάββατο 11/7, την Κυριακή 12/7 καθώς και το Σάββατο 17/7 στις 21.00 ακριβώς. Να τονίσουμε ότι, σε όλες τις παραστάσεις για την προστασία του κοινού και των ηθοποιών, θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με ανακοίνωσή της, η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου», τονίζει, σχετικά: «Με βάση τις οδηγίες των ειδικών, σας παρακαλούμε θερμά να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Όσοι δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, να έχετε αρνητικό test έως τριών ημερών. Η αίθουσα αερίζεται και κλιματίζεται».


Το περιεχόμενο της παράστασης


Το έργο παρουσιάζει την ιστορία του στρατηγού, εν αποστρατεία, Λάμπρου Δεκαβάλλα, ο οποίος ζει, με την γυναίκα του και την κόρη τους, κάπου στην Αθήνα, φτωχικά, πλην όμως τίμια. Κάποια μέρα η Πόπη, η κόρη του στρατηγού, δέχεται επίσκεψη από τον άνθρωπο που αγαπά και θέλει να παντρευτεί. Εκείνος, την πληροφορεί ότι σκοπεύει να φύγει για την Αυστραλία, προκειμένου να βγάλει χρήματα και να παντρευτεί την Πόπη, όπως της αξίζει. Την ίδια μέρα, η οικογένεια, δέχεται ακόμα μία επίσκεψη. Ο ξάδελφος Απόστολος, παρουσιάζεται στο σπίτι και πληροφορεί τον στρατηγό ότι η πατρίδα σκοπεύει να τον τιμήσει για την προσφορά του. Μάλιστα δε, του αναφέρει ότι σκοπεύουν να του χτίζουν αδριάντα ακριβώς μπροστά στην πλατεία που βρίσκεται το σπίτι του. Φυσικά ο στρατηγός εκπλήσσεται, όχι απλώς ευχάριστα, αλλά στο μυαλό του επαναφέρει και μοιράζεται τις ιστορίες του παρελθόντος. Επιτέλους! Το κράτος αναγνώρισε την αξία του!


Η αλήθεια όμως, είναι πικρή. Καθότι ο ξάδελφος μαζί με έναν κρατικό υπάλληλο, έχουν προετοιμάσει αυτό το σχέδιο, με σκοπό να υφαρπάξουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Οι προετοιμασίες ξεκινούν για το στήσιμο του αδριάντα. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, η Πόπη, αντιλαμβάνεται ότι η κόρη του Απόστολου, η Τζένη, σκοπεύει να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της. Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός Δεκαβάλλας, μαθαίνει κι αυτός για το σχέδιο που του έστησε ο Απόστολος. Η προτομή του δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παραμύθι, πίσω από το οποίο, κρύβονται μίζες, συμφέροντα και ξένο κρατικό χρήμα. Ο ίδιος δυστυχώς προσγειώνεται στην πραγματικότητα… αλλά δε θα μείνει άπραγος!


Όπως έχει επισημαίνει παλιότερα, για το έργο, η αξιόλογη συνάδελφος Αριστούλα Ελληνούδη, οι δύο συγγραφείς επιχειρούν με ανάλαφρο τρόπο να πουν πικρές αλήθειες για τη μεταπολεμική Ελλάδα. Και μάλιστα χωρίς αίσιο τέλος: «Για την Ελλάδα που δεν έτρωγε μόνο τα καλύτερα παιδιά της, τα υποψιασμένα και αντιστεκόμενα στο καθεστώς της καταπίεσης, της πολιτικής και ηθικής φαυλότητας και της οικονομικής ρεμούλας. Έτρωγε και τα ανυποψίαστα, αφελή και αμέτοχα στα βρώμικα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια της άκαπνης άρχουσας τάξης, παιδιά της. Κι ας είχαν υπηρετήσει την πατρίδα, έτοιμα για κάθε θυσία προς χάρη της και χωρίς ανταλλάγματα, όπως ο ήρωας της κωμωδίας αυτής». Πράγματι, ο στρατηγός Δεκαβάλλας, είναι αυτή η περίπτωση ανθρώπου. Που φυτοζωεί με μία σύνταξη της πείνας και γίνονται, ο ίδιος και η οικογένεια του, παιχνίδι στα χέρια δύο άπληστων υποστηρικτών, της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης…Από την επίσημη πρόβα της θεατρικής σκηνής

Λίγα λόγια για την θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου»


Η θεατρική σκηνή δημιουργήθηκε το 2004 στο Καματερό, από ανθρώπους με πολύ μεράκι κι αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες. Όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζουν ανελλιπώς τις θεατρικές παραστάσεις, ενώ, πολλές φορές έχουν εμπλουτίσει την πορεία τους και με άλλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, παιδικής ζωγραφικής και άλλες δραστηριότητες για παιδιά του δημοτικού.


Με ελάχιστα οικονομικά μέσα, αλλά με πολλή διάθεση και πίστη σε αυτό που κάνουν, εργαζόμενοι, μαθητές, σπουδαστές από την περιοχή του Καματερού – κυρίως - συμπυκνώνουν αυτή την ομάδα που ολοένα «μεγαλώνει» και στην παρέα της εντάσσονται νέοι φίλοι, που αναγνωρίζουν με μεγάλη συμπάθεια αυτή την προσπάθεια. Καλλιτέχνες, με τη δική τους ξεχωριστή πορεία, που δε διστάζουν να «ανακατευτούν» και να γίνουν «ένα» με το μικρό πειραματικό θέατρο, όπως ίσως, κάποιοι θα έλεγαν…


Όμως, όλη αυτή η πορεία, της θεατρικής σκηνής «Εκτός Σχεδίου», που φέτος συμπληρώνει 17 ολόκληρα χρόνια συμμετοχής στα θεατρικά πράγματα, αποδεικνύει ότι και οι άνθρωποι «της διπλανής πόρτας», μπορούν να προσφέρουν απλόχερα, σε όλους, με ελεύθερη είσοδο, πρόσβαση στο θέατρο, και τις τέχνες. Να γίνουν και οι ίδιοι συμμέτοχοι στη δημιουργική αυτή δουλειά - που θα έπρεπε να είναι ανοιχτή σε όλους – ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη που καθένας προέρχεται. Αυτό άλλωστε ήταν και το σκεπτικό για τη σύσταση της ομάδας. Να οξυνθεί η σκέψη, η αισθητική των θεατών, να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό από το καταναλωτικό θέατρο που υπάρχει γύρω μας. Ώστε καθένας, ανεξάρτητα από την οικονομική του επιφάνεια, να παρακολουθεί τις παραστάσεις της ομάδας. Και φυσικά, αν μπορεί, να συμβάλλει και στη διατήρησή της.


Η θεατρική σκηνή στεγάζεται στην αίθουσα του Συλλόγου Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Γεροβουνού στο Καματερό και στον χώρο αυτό έχουν φιλοξενήσει, όλα αυτά τα χρόνια, δεκάδες θεατρικά έργα και «εθελοντές» ηθοποιούς, καθώς και εκατοντάδες απλούς ανθρώπους, σωματεία και φορείς, που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και να δουν θέατρο που παίζεται από εργαζόμενους, για εργαζόμενους…
Θεατρική Σκηνή «Εκτος Σχεδίου»: Οδός Σπύρου Θεολόγου 33, Γεροβουνό – Καματερό

«Ένας ήρως με παντούφλες»

Σκηνοθεσία: Γεννάδιος Πατσης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τηλέμαχος Βάσσιου, Αλέξανδρος Γεροκομής, Σπύρος Δημητρίου, Κατερίνα Κακαρά, Στέλλα Κουντουρέλλη, Μαρίνα Λογοθέτη, Σήφης Μανταδάκης, Ελένη Μπλέτα, Φιλίνα Νάση, Ελένη Τζούμη, Κλαούντια Τσιόχον, Βίκυ Χαϊλαρίδου, Ορφέας Χαριζάνης.

Χειρισμός ήχου - φώτων: Ορφέας Χαριζάνης, Τηλέμαχος Βάσσιου.

Σχεδιασμός προγράμματος - αφίσας : Δήμητρα Τσούκα - «DesignWorkBox».

Εκτυπώσεις: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Βίντεο - Φωτογράφιση: «Fotopolis».

Επικοινωνία: ektos_sxediou@hotmail.com, τηλ:6944935221

*(Λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι αναγκαίο να κλείνετε θέση στο τηλέφωνο επικοινωνίας)


Έρση Κουμπούρη

δημοσιογράφος - εικονογράφος - ψηφιακή δημιουργόςbottom of page