Αναζήτηση
  • The Paint Poster Studio

Ένας χρόνος πανδημίας... και για τα παιδιάΜε αφορμή τον έναν χρόνο, από το πρώτο κρούσμα της πανδημίας στη χώρα μας, η ομάδα του The Paint Poster Studio, δημιούργησε αυτή την εικόνα προσπαθώντας να καταγράψει με έναν ρεαλιστικό τρόπο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε όλοι να ζήσουμε. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος αυτός, ίσως ήταν ο πιο δύσκολος, μα συνάμα και ο πιο διδακτικός. Καθότι πολλοί αναγνωρίσαμε στο σκληρό πρόσωπο του πανδημικού ιού πόσο μικρή και εύθραυστη μπορεί να γίνει η ζωή μάς.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές γράφτηκαν για την επέτειο αυτή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, λίγες αναφορές έγιναν στα παιδιά και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο εγκλεισμός στον ψυχισμό τους. Ειδικοί δεν είμαστε. Στην πλειοψηφία μας είμαστε γονείς ή άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε με παιδιά και συναισθανόμαστε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα και τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν ενάντια στη φυσική πορεία και εξέλιξή τους. Άλλωστε μαζί δίνουμε αυτό τον πολύμηνο σκληρό αγώνα.

Αλήθεια, όμως, έχουμε αναλογιστεί πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς το χρόνο και πως τα παιδιά; Έχουμε σκεφθεί πόσο σημαντικά καταπιέζονται οι θεμελιώδεις, προσωπικές, τους ανάγκες όλο αυτό το διάστημα; Δεν χρειάζεται να διαθέτουμε επιστημονικές γνώσεις για να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Η οπτική γωνία που έχει, για παράδειγμα, ένα παιδί, ηλικίας 6 ετών, αναφορικά με το χρόνο και τους περιορισμούς που δέχεται, κάλλιστα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε 10 χρόνια…

Δε γίνεται να μην υπάρχουν επιπτώσεις όταν οι γονείς εργαζόμαστε υπό το καθεστώς τηλεργασίας και αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο σε σχέση με πριν. Όταν δεν τους επιτρέπουμε να παίξουν με τους φίλους τους ή να έχουν ευχάριστες στιγμές με τον παππού και τη γιαγιά. Είναι σα να τους απαγορεύεις ένα γεύμα που περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι το εκλαμβάνει ο ψυχισμός τους.

Πολλά παιδιά, αυτό το διάστημα, «προσαρμόστηκαν» στις νέες συνθήκες σχεδόν αθόρυβα. Χωρίς πολλές διαμαρτυρίες. Και μάλιστα πολλοί λέμε ότι τα παιδιά μας είναι φρόνιμα και καλά. Όταν όμως καταπιέζονται οι ανάγκες εφευρίσκονται και διέξοδοι. Σε ποια κατεύθυνση όμως; Για παράδειγμα, πολλά παιδιά στρέφονται στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, για ώρες. Και εμείς οι γονείς, μην έχοντας άλλη επιλογή, παρκάρουμε τα παιδιά μας, μπροστά στις οθόνες, για ώρες. Και όσο συνεχίζεται το γενικό απαγορευτικό, τόσο τα κίνητρα στερεύουν και τα παιδιά γίνονται πιο «συνεσταλμένα».

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όσοι συναναστρεφόμαστε με παιδιά, πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Όπως καθημερινά διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες στη ζωή μας, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και για τα παιδιά. Όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε, τι είναι σημαντικό και να οριοθετήσουμε τα πράγματα στο χρόνο που διαθέτουμε. Με ενσυναίσθηση αγάπη και φροντίδα να βρούμε μικρές διεξόδους στην καθημερινότητά μας. Γιατί δεν αρκεί να λειτουργούμε μηχανικά ως άνθρωποι, αλλά να είμαστε πραγματικοί άνθρωποι.

Οφείλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά, να νιώσουν ασφάλεια και να συζητήσουμε μαζί τους, πως αντιλαμβάνονται τα ίδια όσα συμβαίνουν. Ας μην περιμένουμε να μας ρωτήσουν εκείνα. Ας ρωτήσουμε εμείς τι έχουν καταλάβει σχετικά με την πανδημία. Ας βοηθήσουμε να μοιραστούν μαζί μας όποιες απορίες έχουν. Γιατί σίγουρα υπάρχουν ακόμα και όταν δεν τις εκφράζουν απευθείας.

Ας τους δώσουμε χρόνο, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τους προβληματισμούς τους. Να είμαστε διαθέσιμοι ακόμα και όταν ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Ακόμα και μέσα από το παιχνίδι μαζί τους μπορούμε να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί. Ας δώσουμε λοιπόν χρόνο στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Ας αναλογιστούμε ποιο είναι το καλύτερο μοτίβο για μία εποικοδομητική συνύπαρξη στο μικρόκοσμό μας που αναπαριστά τον κόσμο γύρω μας. Γιατί πάνω από όλα αυτό που μετράει απαντάται σε αυτό που ήδη αναφέραμε: «Δεν αρκεί να λειτουργούμε μηχανικά ως άνθρωποι. Αλλά να είμαστε πραγματικοί άνθρωποι»…

Η ομάδα του The Paint Poster StudioΠρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων