top of page
Αναζήτηση

"Οι περιπέτειες του Τεν Τεν και του Μιλού"

Η ιδέα του Τεν Τεν γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1929 από τον βέλγο κομίστα Ζορζ Ρεμί, κατά κόσμον Ερζέ. Η πρώτη ιστορία του Τεν Τεν δημοσιεύτηκε σε ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών "20ος αιώνας".

Εικονογράφηση : Έρση Κουμπούρη

Πρόκειται για έναν νεαρό ρεπόρτερ που εργάζεται ιδιωτικά με σκοπό να ανακαλύψει και να λύσει κάθε είδους μυστήρια ανά τον κόσμο οδηγώντας τον σε μεγάλες περιπέτειες μαζί με τον αγαπημένο και πιστό του φιλο τον Μιλού, ένα φοξ τεριέ.


Μάλιστα, το φοξ τεριέ, συνδέθηκε για πολλά χρόνια με τα επεισόδια της σειράς καθώς το όνομά του συμπεριλαμβάνονταν στον τίτλο: "Οι περιπέτειες του Τεν Τεν και του Μιλού". Ο τελευταίος είχε στην ουσία συμπρωταγωνιστικό ρόλο με τον κεντρικό ήρωα καθότι εμφανίστηκε ως μοναδικός σύντροφος στις περιπέτειες του αφεντικού του. Άλλωστε είχε τη δυνατότητα να εκφράζει τη γνώμη του, να διαφωνεί παραστατικά και να προστατεύει τον φίλο του από κακιές προθέσεις που δεν γίνονταν άμεσα αντιληπητές από τον δημιοσιογράφο.


Στη σειρά εμφανίζονται επίσης ο καπετάνιος Χάντοκ και οι δίδυμοι ντέκντεκτιβ Ντυπόν και Ντυπόν που όλοι μαζί συνιστούν ένα κακό " μείγμα" για την επίλυση των σκοτεινών υποθέσεων αφού με τη στάση τους αντί να βοηθήσουν, άθελά τους, στήνουν εμπόδια και δυσκολεύουν πολύ τη ζωή του ξανθού ρεπόρτερ.


Η πρώτη περιπέτεια του νεαρού ρεπόρτερ με τον τίλτο «Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ», είδε το φως της δημοσιότητας το 1929. Κατηγόρήθηκε, όχι άδικα, για αντικομουνισμό ενάντια στην πολιτική του Στάλιν και γι' αυτό το λόγο, για πολλά χρόνια, το κόμικ θεωρήθηκε ως μέσο προπαγάνδας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Εικονογράφηση: Έρση Κουμπούρη

Ο Ερζέ, ποτέ δεν αποκάλυψε την προέλευση του ονόματος του Τεν Τεν. Πολλοί μελετητές του έργου του θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από τον χάρτινο ήρωα TorTor ή από τα υποκοριστικά γαλλικά ονόματα Martin, Corentin, Augustine.


Ο κομίστας Ερζέ κυκλοφόρησε συνολικά 23 άλμπουμ με κεντρικό ήρωα τον ρεπόρτερ Τεν Τεν που μεταφράστηκαν σε 56 γλώσσες και πούλησαν πάνω από 200 εκ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 1986, μετά τον θάνατο του Ερζέ, κυκλοφόρησε το ημιτελές άλμπουμ "Αλφ-Άρτ", που συνιστά και την τελευταία περιπέτεια του Τεν Τεν.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, ο Τεν Τεν απέκτησε μεγάλη φήμη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ωστόσο, από τις αρχές του 1970, το κόμικ άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του κοινού καθότι κατηγορήθηκε για μισογυνισμό και ρατσισμό.


Το 2011 οι περιπέτειες του ρεπόρτερ επανέρχονται στο προσκήνιο με τη μεταφορά του καρτούν στην μεγάλη οθόνη από τον γνωστό σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τον τίτλο: "Οι Περιπέτειες του Τετέν: Το μυστικό του μονόκερου". Οι περιπέτειες του Τεν Τεν εκτός από τη μεγάλη οθόνη, τα κόμικς και τις τηλεοπτικές σειρές έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία και στο θέατρο. Στη χώρα μας κυκλοφορούν οι 23 περιπέτειες του Τεν Τεν από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμικς.


Με την εγγραφή σας στη σελίδα μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν το σκίτσο του Τεν Τεν.Επιμέλεια Άρθρου - Εικονογράφηση

Έρση Κουμπούρη

Δημοσιογράφος - Εικονογράφος -ψηφιακή δημιουργόςCommentaires


bottom of page