top of page
Αναζήτηση

Παιδική φαντασία: "Όπλο" στην ψυχική ωρίμανση και σκέψη - Η ιστορία του "κατεργάρη" ποντικού!




Κάθε τραγούδι αποτελεί μία πολύ όμορφη ιστορία, με αρχή μέση και τέλος. Ιδιαίτερα στα παιδικά τραγούδια, συχνά, συναντάμε απίστευτα ευφάνταστες ιστορίες, με ήρωες που μεταμορφώνονται άλλοτε σε μυθικούς ιππότες, σε βουνά που ταξιδεύουν, σε πειρατές που θαλασσοπνίγονται, σε κορμούς δέντρων που μετατρέπονται σε καράβια ακυβέρνητα. Οι στίχοι είναι γεμάτοι φαντασία και το παιδικό μυαλό ταξιδεύει, ονειρεύεται, δημιουργει παραλλαγές των ιστοριών, πλάθει ολόκληρους κόσμους.


Και πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη των παιδιών η φαντασία. Όλοι συμφωνούμε ότι η γνώση δεν είναι ποτέ αρκετή, αν ένα παιδί δεν αναπτύξει, παράλληλα, τη φαντασία του, τη δημιουργικότητά του. Ο χαρακτήρας ενός παιδιού, μπορεί να διαμοφωθεί ολοκληρωμένα, αξιοποιοώντας τη φαντασία, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η οποία, δίνει πολλά εφόδια στην πορεία της ενήλικης ζωής του. Από το να συμμετέχει, να δραστηριοποιείται, να κοινωνικοποιείται στο να σκέφτεται και να ενεργεί με περισσότερους τρόπους πάνω σε ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει. Η φαντασία, επομένως, αποτελεί, ένα είδος "εκπαίδευσης" μέσα από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και τα προγράμματα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Τα οποία αν αξιοποιηθούν συστηματικά και ολοκληρωμένα, με κρατική μέριμνα και το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, μπορουν να δώσουν ώθηση στη μελλοντική γενιά, χτίζοντας ένα επιπλέον σκαλοπάτι στην ωρίμανση της προσωπικότητάς τους.


Η δημιουργικότητα που επιδιώκουμε να καλλιεργείται στα παιδιά δεν είναι συνιφασμένη μόνο με την καλλιτεχνική δημιουργία. Κι αυτό καθότι ένας ενήλικας δεν είναι απαραίτητο, για να είναι δημιουργικός, να είναι καλλιτέχνης. Αυτό που ενδιαφέρει, σε κάθε περίπτωση, είναι η ικανότητα να μπορεί κανείς να βλέπει μέσα από πολλά οπτικά πεδία, σε οποιαδήποτε θέση. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο πάντα να ψάχνουμε ιδανικά παιχνίδια, ειδικά βιβλία ή κάτι φαντασμαγορικό για να ερεθίσουμε την παιδική φαντασία. Αρκεί μια μικρή ιστορία στο χτίσιμο της σχέσης ανάμεσα σε παιδί και γονιό ή παιδί και εκπαιδευτικό, αντίστοιχα. Άλλωστε, η αφήγηση ιστοριών, η εξιστόρηση γεγονότων ή τραγουδιών, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι, από την εποχή των τροβαδούρων ακόμα, επιχειρούν να επικοινωνήσουν. Και από αυτή τη διαδικασία μεταφέρονται οι γνώσεις, η σοφία, η δύναμη της σκέψης στην επόμενη γενιά ανθρώπων. Δεν χρειάζονται κανόνες. Αρκεί με τη δύναμη του μυαλού τους, να πλάσουν εικόνες και κόσμους που ίσως δε θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να συναντήσουν και να γνωρίσουν.


Με αυτό το σκεπτικό συναντούμε σήμερα τον "πονηρό" ποντικό, την όμορφη αυτή ιστορία, που ερμήνεύει ο Φοίβος Δεληβοριάς, σε μουσική και στίχους του Γιώργου Χατζηπιερή και συγκαταλέγεται στο άλμπουμ με τα παιδικά τραγούδια: "Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου". Μια ιστορία, με "όπλο" τη φαντασία και πρωταγωνιστή, έναν "κατεργάρη" ποντικό που έχει τη συνήθεια να "κλέβει" όλο το τυρί από τα σοκάκια του Ψυρρή. Η συνήθειά του αυτή, δεν φέρνει απλώς μπελάδες, αλλά δημιουργεί φοβερή αναταραχή, σε όλη την περιοχή, όταν οι ποντικοί γίνονται "δύο" και μάλιστα "φίλοι κολλητοί ...και αξιοποιούν τα αποθέματα του πρώτου, για να ανοίξουν τη δική τους πιτσαρία! Και φυσικά δε μένουν άπραγοι. Επειδή, όπως φαίνεται έχουν άχτι τις γάτες, αυτής της συνοικίας, οι οποίες, νικούν κατά κράτος, οι δυό τους, φτιάχνουν ολόκληρα πυρομαχικά από "κονσέρβες και κουτιά" και τα ρίχνουν επάνω τους, με αποτέλεσμα, εκείνες, να τρέχουν αλλόφρονες και οι ποντικοί να ξεσπούν σε γέλια κοιτάζοντάς το θέαμα...!


Οι δύο φίλοι ποντικοί γίνονται τρεις και μάλιστα "μια ομάδα δυνατή". Από εκείνη τη στιγμή γίνονται αχώριστοι και αποφασισμένοι καταδιώκτες των αδίστακτων αιλουροειδών που συνεχώς τους κυνηγούν. Ώσπου μία μέρα βροχέρη, όπου οι γάτες δεν έχουν και πολλή διάθεση για παιχνίδια, καθότι απεχθάνονται το νερό, οι τρεις φίλοι, "παίρνουν φτυάρια και κουβάδες, σαντιγύ και μαρμελάδες" και τα άπλώνουν σε όλη τη συνοικία. Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή στου Ψυρρή, γίνεται πιο ζουμερή και οι γάτες, μάλλον μια γλυκιά... ανάμνηση, υποθέτουμε..!!!


Για την ομάδα του The Paint Poster Studio,

το άρθρο και την εικόνα επιμελήθηκε η δημοσιογράφος,

Έρση Κουμπούρη


Πατήστε εδώ:


* Το βίντεο, οι στίχοι και η μουσική υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα



bottom of page