top of page
Αναζήτηση

"Σ' αγαπάω λέμε!"

Το βιβλίο του Jory John σε εικονογράφηση του Benji Davies





Σάββατο πρωί και ο Αρκούδος δε βλέπει την ώρα να κάτσει αναπαυτικά στη μεγάλη του πολυθρόνα. Έχει πάρει τα βιβλία του, τον καφέ του και βάζει στο ράδιο να παίζει δυνατά η μουσική. Ώσπου ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι. Στη πόρτα ποιος άλλος μπορεί να είναι, εκτός από τον πολυαγαπημένο φίλο του τον Πάπιο; Ο Πάπιος όμως έχει άλλη γνώμη: Είναι ώρα για την καθημερινή βόλτα. Αλήθεια κύριε Αρκούδε, ρώτησες τον φίλο σου τον Πάπιο; Είναι δυνατόν μία τόσο όμορφη ημέρα να θέλει κάποιος να την περάσει κλεισμένος μέσα; Και δίχως παρέα;;;


Όοοοχι!!! Αυτο δεν πρόκειται να συμβεί! Ο Πάπιος είναι αποφασισμένος! Και παίρνει "σηκωτό" τον Αρκούδο για περίπατο. "Μα κοίτα γυρω σου Αρκούδε! Ποιος θέλει να είναι μόνος μέσα μία τόσο όμορφη ημέρα;" "Εγώ", απαντά ο Αρκούδος ενώ συνεχίζει: "Ανοησίες".


Οι Jory John και Benji Davies μετά την τριλογία με το "Καληνύχτα λέμε", Εντάξει λέμε", και "Γύρνα σπίτι", φτιάχνουν μία ακόμα ιστορία με το αχτύπητο δίδυμο του Αρκούδου και του Πάπιου! Πρόκειται για μία ακόμα μελετημένη δουλειά, με ιδιαίτερα προσεγμένη εικονογράφηση και ένα δίδυμο ηρώων, με μπόλικο χιούμορ, έξυπνους διαλόγους ....και αποστομωτικές απαντήσεις από τον Αρκούδο που δεν φαίνεται να έχει διάθεση για πολλά πολλά.


Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που αναδεικνύει τη φιλία αλλά και τη διαφορετικότητα στο πλαίσιο της οπτικής των πραγμάτων. Για παράδειγμα, ο Αρκούδος είναι ο τύπος που αναζητά "χώρο" μέσα στη φιλία, τη δυνατότητα να ανασαίνει, εεε και να μπορεί να έχει χρόνο για τον εαυτό του. Αντίθετα, ο Πάπιος, είναι η χαρά τη ζωής και ίσως πηγή δύναμης. Ο φίλος που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, να μας φτιάχνει τη διάθεση, να είναι πάντα δίπλα μας. Αλλά με λίιιγο περισσότερο μέτρο έχοντας κατανόηση ότι όλοι δεν είμαστε ίδιοι ή ότι η κάθε στιγμή δεν είναι ίδια.


Επομένως, ο Jori John, διαμέσου των δύο πρωταγωνιστών, αναδεικνύει τη διαφορετική οπτική στην εξερεύνηση της φιλίας, στους διαφορετικούς τύπους χαρακτήρων συνδυάζοντας δυνατό χιούμορ και ξεκαρδιστικές ατάκες. Έτσι, κατορθώνει να δημιουργήσει ένα παραμύθι δύο διαστάσεων: Από τη μία με καλόγουστο χιούμορ να ψυχαγωγήσει και απ' την άλλη να θέσει ερωτήματα και προβληματισμό για συζήτηση.


Το βιβλίο έγινε έμπνευση και η Έρση Κουμπούρη επιχείρησε να απεικονίσει, τον έναν από τους δύο ήρωες, σε μία καρτα φτιαγμένη με πολύ μεράκι και αγάπη για τους μικρούς αλλά και τους λίιιγο μεγαλύτερους φίλους μας. Παρακάτω παραθέτουμε το επίσημο τρέιλερ για την προώθηση του βιβλίου.



"Σ' αγαπάω λέμε!"

Συγγραφέας: Jory John

Εικονογράφηση: Benji Davies

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος


Για την ομάδα του The Paint Poster Studio

Έρση Κουμπούρη

Δημοσιογράφος - Εικονογράφος - ψηφιακή δημιουργός







bottom of page