top of page
Αναζήτηση

Bolek i Lolek - Η ιστορία πίσω από το αγαπημένο κινούμενο σχέδιο

Υπήρξε ένα πολύ αγαπημένο παιδικό πρόγραμμα στην ελληνική κρατική τηλεόραση τη δεκαετία του 1980. Οι ιστορίες της Πολωνικής σειράς, των Bolek και Lolek, πέρα από ψυχαγωγικό χαρακτήρα είχαν και διδακτικό περιεχόμενο. Η σειρά, πήρε τον τίτλο, από μία Πολωνική ταινία του 1936. Τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία του κινουμένου σχεδίου, πραγματοποίησε ο Wladyslaw Nehrebecki. Τη σχεδίαση ανέλαβαν ο Alfred Ledwing και ο Leszek Lorek, οι οποίοι έδωσαν τα ονόματά τους στους δύο μικρούς πρωταγωνιστές. Η μουσική γράφτηκε από τον Waldemar Kazanecki και η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο στούντιο σχεδίων του Bielsko – Biala.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά έχουν δύο αγόρια ηλικίας 10 ετών. Ο πονηρούλης Bolek και ο καλοκάγαθος Lolek. Αργότερα, κατά το 1973, στη σειρά πήρε μέρος και η φίλη των δύο αγοριών, η Tola. Επίσης, σε ένα επεισόδιο της σειράς, εμφανίζεται και ο γνωστός σκύλος Reksio. Ο Βolek και o Lolek, παρακολουθούν τα κατορθώματα του Reksio στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν τον δικό τους σκύλο, έξω στην αυλή. Ο σκύλος, ένα μαύρο caniche, βρίσκει ευκαιρία να αποδράσει στους δρόμους της πόλης αλλά θα κινδυνεύσει από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Για καλή του τύχη, θα βρεθεί στο δρόμο του ένας αστυνομικός σε περιπολία, θα δει την ταυτότητά του και θα τον επιστρέψει ασφαλή στους δύο φίλους του.


Το κινούμενο σχέδιο αποτελείται από περίπου 160 επεισόδια ενώ δημιουργήθηκαν και δύο ταινίες μεγάλου μήκους. Η πρώτη, το 1977 με τίτλο "Το μεγάλο ταξίδι του Bolek και Lolek". Η δεύτερη, το 1986 με τίτλο "Ο Bolek και Lolek στην άγρια Δύση". Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν δύο ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους αποτέλεσμα συρραφής παλαιότερων επεισοδίων όπου εκτός από μουσικό περιεχόμενο, εντάχθηκαν και διάλογοι. Μέχρι το 1980, η σειρά, δεν είχε διαλόγους παρά μόνο επιφωνήματα και ηχητικά εφέ κι αυτό συνέβαλε στη διεθνή επιτυχία της. Σημαντικός παράγοντας επίσης, ήταν και το απλό αλλά πολύ παραστατικό σχέδιο.


Τα τελευταία επεισόδια του κινουμένου σχεδίου κυκλοφόρησαν σε DVD σε διεθνές επίπεδο. Στην Πολωνία, έως και σήμερα θεωρούνται εθνικοί ήρωες και γι’ αυτό το λόγο έχουν εμφανιστεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έχουν γίνει κούκλες, έχουν γραφτεί βιβλία, κατασκευάστηκαν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Οι δημιουργοί της σειράς έχουν βραβευτεί πολλές φορές στη χώρα τους και στο εξωτερικό. Καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περιπέτειες των δύο πρωταγωνιστών προβάλλουν ιδέες όπως η φιλία, η αλληλεγγύη, τα ταξίδια, ο αθλητισμός (επεισόδια αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες), περιπέτειες με αρκετό χιούμορ και ευχάριστη διάθεση. Στην ουσία της η σειρά πρόκειται για μία ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου των παιδιών και πως τον αντιλαμβάνονται.


Υπό αυτή την έννοια, η ομάδα του The Paint Poster Studio, σχεδιάζοντας τους δύο πρωταγωνιστές, θεωρεί καλο, να υπενθυμίσουμε στους μικρούς αλλά και στους μεγαλύτερους θαυμαστές της σειράς, τη χαρά που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες τηλεοπτικές παιδικές σειρές. Παιδικά, ποιοτικά, κινούμενα σχέδια, που δυστυχώς λείπουν από τα τηλεοπτικά προγράμματα των σημερινών καναλιών και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μάθησης και έμπευσης στη νέα γενιά των παιδιών και των γονιών τους.



Για την ομάδα του The Paint Poster Studio

Έρση Κουμπούρη

Δημοσιογράφος

bottom of page