top of page
Αναζήτηση

Puffin Rock: Η πολυβραβευμένη παιδική σειρά για τα γλυκά θαλασσοπούλια "Πάφινς"Εικονογράφηση: Έρση Κουμπούρη«Η ζωή είναι γλυκιά στο όμορφο Πάφιν Ροκ, το νησί με τα θαλασσοπούλια».

Ασφαλώς, όσοι έχετε δει την πολυβραβευμένη Ιρλανδική παιδική σειρά, γνωρίζετε πολύ καλά τη συγκεκριμένη φράση. Το Πάφιν Ροκ είναι το νησί που ζουν τα θαλασσοπούλια με την ονομασία «Πάφινς». Συγκεκριμένα, η Ούνα, ο αδερφός της Μπάμπα, οι γονείς τους και οι φίλοι τους. Κάθε μέρα είναι και μία νέα περιπέτεια γι’ αυτά τα πανέμορφα πουλιά, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή, μαθαίνοντας για τη φύση, τη φιλία, την οικογένεια και την επιβίωση.


Όμως ποια είναι τα πραγματικά Πάφινς; Πρόκειται για θαλασσοπούλια, που βρίσκονται σε περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Σε αυτές τις δύο περιοχές υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, της ίδιας οικογένειας. Γενικά, το ράμφος τους είναι ιδιαίτερα μεγάλο και κοφτερό και στην περίοδο αναπαραγωγής χρωματίζεται ακόμα πιο έντονα. Τα Πάφινς φτιάχνουν τις φωλιές τους σε απόκρημνους βράχους ή σε λαγούμια, μέσα στο έδαφος, ώστε να προστατεύονται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Έχουν μαύρο και άσπρο φτέρωμα και μάλιστα φημίζονται για το ιδιαίτερα γρήγορο φτερούγισμά τους που μπορεί να φτάσει έως και 400 χτυπήματα το λεπτό! Επίσης, είναι δεινοί κολυμβητές, μπορούν να πιάνουν πολλά ψάρια μαζί, που είναι η κύρια τροφή τους, όπως ρέγγα, αμμόχελο, καπελίνη αλλά και καλαμάρια, ζωοπλαγκτόν.


Τα Πάφινς είναι ιδιαίτερα χαριτωμένα πουλιά και κατά καιρούς έχουν κατακτήσει πολλά ψευδώνυμα όπως "παπαγάλοι της θάλασσας" ή "κλόουν της θάλασσας". Πολλοί μάλιστα τα συγκρίνουν με τους πιγκουίνους κυρίως λόγω της απόχρωσης, του βηματισμού και των φτερών. Στην ουσία όμως τα δύο πουλιά δεν σχετίζονται. Τα Πάφινς, είναι μονογαμικά ζώα και τείνουν να σχηματίζουν δια βίου ζεύγη. Η αληθινή μονογαμία είναι σπάνια στα ζώα όμως σε ορισμένα είδη υφίσταται. Δεν είναι σαφείς οι λόγοι που παραμένουν δια βίου με τον ίδιο σύντροφο, ωστόσο, ο σχηματισμός ζεύγους ζωής, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιβίωση τους.


Κάθε χρόνο, τα πουλιά επιστρέφουν στον ίδιο τόπο που κατοικούν και χτίζουν από την αρχή τις φωλιές τους. Το θηλυκό Πάφιν γεννά ένα μόνο αυγό, χρώματος λευκού ή λιλά. Και οι δύο γονείς επωάζουν, ταΐζουν το νεοσσό, το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν «φούσκωμα» καθότι θυμίζει μικρή φουσκωτή μπάλα. Στην αρχή της ζωής τους οι νεοσσοί δε διαθέτουν το φτέρωμα των γονιών τους γι’ αυτό συνήθως παραμένουν στη φωλιά καθότι είναι ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες. Η μέση διάρκεια ζωής ενός Πάφιν φτάνει έως και τα 20 χρόνια. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε άλλα είδη, τα Πάφινς, τα τελευταία χρόνια, έχουν υποστεί μείωση στους πληθυσμούς τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση οφείλεται στην έλλειψη τροφής που προκαλείται εξαιτίας της υπεραλίευσης, τη θήρα, τη ρύπανση και τη θανάτωση από δίχτυα ψαρέματος.


Στο νησί Γκρίμσι της βόρειας Ισλανδίας, τουρίστες ταξιδεύουν για να φορέσουν μάσκες και αναπνευστήρες προκειμένου να απολαύσουν τα Πάφινς και τις βουτιές τους στη θάλασσα. Μάλιστα, αυτές οι οργανωμένες διακοπές έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό, έχει βοηθήσει και μία αρκετά πεπειραμένη ξεναγός, που στοχεύει να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην άγρια ζωή και φύση. Δεν παρακολουθούν απλώς τα πουλιά αλλά κολυμπούν μαζί τους και μάλιστα, όπως φαίνεται, τα Πάφινς, δεν πτοούνται καθόλου από την ύπαρξη ανθρώπων κοντά τους. Έχουν μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρονται να δουν τι συμβαίνει γύρω τους. Οπότε πλησιάζουν πολύ κοντά στους ανθρώπους και όπως κι εμείς, μπαίνουν στη διαδικασία της… εξερεύνησης!


Δυστυχώς η ελληνική βιβλιογραφία διαθέτει λίγες πηγές για το συγκεκριμένο είδος οπότε η όποια πληροφόρηση έρχεται από την ξένη. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ και στιγμιότυπα που έχουν δημιουργηθεί, όπως για παράδειμα, το Puffin Patrol από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες και να πάρετε μία πραγματική γεύση για το πολύ όμορφο θαλασσοπούλι και τις περιοχές που εντοπίζεται και κατοικεί.


Από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που θα παρακολουθείτε την αγαπημένη σας παιδική σειρά, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πολλά περισσότερα στοιχεία, από τις ήδη πολύ σημαντικές πληροφορίες, που επικοινωνούνται, στους διαλόγους. Και φυσικά θα μεταφέρετε αυτή την πηγή γνώσεων στα παιδιά σας, για τους δύο μοναδικούς τους φίλους, ... την Ούνα και τον Μπάμπα!!!Puffin Rock (Ελληνική Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ) – Netflix) - μεταγλωτισμένο

Σενάριο: Lily Bernard, Tomm Moore, Paul Young Σκηνοθεσία: Maurice Joyce Μουσική: Charlene Hegarty


Για την ομάδα του The Paint Poster Studio

Έρση Κουμπούρη

δημοσιογράφος - εικονογράφος - ψηφιακός δημιουργός


Ακολουθεί trailer της παιδικής σειράς "Puffin Rock"
コメント


bottom of page