top of page
Αναζήτηση

"Μαμά δε θέλω να πάω σχολείοοο!"




Η ώρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και τα θρανία θα υποδεχτούν τους μαθητές φτάνει. Πολλά παιδιά στο άκουσμα αυτής της είδησης αντιδρούν, τσιρίζουν, κλαίνε, ξεσπούν και εξοργίζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Οι μεταβάσεις δεν γίνονται πάντα αβίαστα. Η ανάγκη για ηρεμία έκδηλη. Οι αιτίες της αποφυγής πολλές. Αγαπητοί γονείς, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ήρεμοι γίνεται και να περάσετε όσο το δυνατό περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας έως τότε.


Πώς όμως θα γίνει αυτό;


- Μιλήστε με το παιδί σας με υπομονή και μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας σχολικές εμπειρίες, σα να του λέτε παραμυθάκι.

- Ακούστε τους φόβους του ενδεχομένως και εξηγήστε του πως θα είστε εκεί για εκείνο καθώς και τα οφέλη του να πάει στο σχολείο.

- Οπλιστείτε με υπομονή και επουδενί μη μπείτε στη λογική της λογομαχίας και του "Αυτό που λέω εγώ θα γίνει πάει και τελείωσε". Αυτό που δε χρειάζεται είναι η επίδειξη της κυριαρχίας στο παιδί αλλά αντίθετα είναι αναγκαία η παρουσία της ενσυναίσθησης και της υποστήριξης των γονέων.

- Τονώστε τον ψυχισμό του παιδιού σας τονίζοντας του τα θετικά στοιχεία του και μιλώντας του με καταφατική τρόπο και όχι με άρνηση. Είναι πολύ σημαντική η διαμόρφωση της αυτοεικόνας του παιδιού προτού ενταχθεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες του σχολικού πλαισίου και συνόλου.

Κάτι τελευταίο μη ξεχνάτε πως το κάθε παιδί είναι μοναδικό και είναι Παιδί με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Έτσι το παιδί τελικά θα θέλει να πάει σχολείο, θα θέλει να κάνει παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά μαθαίνοντας καθημερινά καινούργια πράγματα ως εξερευνητές. Το πλέον σημαντικό όμως είναι πως το παιδί θα αγαπήσει τον εαυτό του και θα σέβεται και τους άλλους.

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας πάνω σε αυτό το θέμα!


Για την ομάδα του Τhe Paint Poster Studio

Ειρήνη Κυριάκου

Θεολόγος - Ειδική Παιδαγωγός



bottom of page