top of page
Αναζήτηση

"Το κάλεσμα της άγριας φύσης"




"Υπάρχει μία υπομονή της άγριας φύσης - πεισματική, ακούραστη, επίμονη σαν την ίδια τη ζωή - η υπομονή που κρατάει ακίνητη για ατελείωτες ώρες την αράχνη στον ίστό της, το φίδι στο κουλούριασμά του, τον πάνθηρα στο καρτέρι του. Η υπομονή αυτή χαρακτηρίζει ειδικότερα τη ζωή σαν κυνηγάει τη ζωντανή της τροφή. Και χαρακτήριζε τον Μπάκ, που δεν έφευγε από το πλευρό της αγέλης, επιβραδύνοντας τη πορεία της, ερεθίζοντας να νεαρά αρσενικά, παρενοχλώντας τα θηλυκά και τα μικρά τους και κάνοτας το πληγωμένο ελάφι να τρελένεται από απελιπισία. Μισή μέρα κράτησε αυτό. Ο Μπακ έκανε τις επιθέσεις του απ' όλες τις μεριές περικλείνοντας την αγέλη μέσα σ' ένα ανεμοστρόβιλο φοβέρας, ξεμοναχιάζοντας το θύμα του τη στιγμή που ξανάσμιγε με τους συντρόφους του, εξαντλώντας την υπομονή των κυνηγημένων πλασμάτων που είναι λιγότερη από την υπομονή των πλασμάτων που κυνηγούν..."

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου η ομάδα του The Paint Poster Studio, αφιερώνει λίγες γραμμές για να μιλήσει για το βιβλίο του Τζακ Λόντον,"Το κάλεσμα της άγριας φύσης". Πρόκειται για μία ιστορία επιβίωσης από τις πιο όμορφες και δυνατές που μπορεί να εμπνεύσει τους μικρούς αναγνώστες με το παράδειγμα του γενναίου μαχητή που αγωνίζεται και δεν εγκαταλείπει.


Η ιστορία του Μπακ, ενός έξυπνου, μα πάνω απ' όλα, αξιαγάπητου σκύλου, μας μεταφέρει στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Ο σκύλος ζει σε ένα αγρόκτημα, σε μία ηλιόλουστη κοιλάδα. Οι αμέριμνες μέρες διακόπτονται όταν ο σκύλος θα κλαπεί και θα πουληθεί στην Αλάσκα. Εκεί γίνεται ένα από τα σκυλιά της αγέλης που σέρνουν έλκυθρα και μεταφέρουν τους ανθρώπους και τα πράγματά τους από περιοχή σε περιοχή. Μέσα σε αυτό το άγνωστο και παγωμένο περιβάλλον ο Μπακ όμως έχει να αντιμετωπίσει και τις σκληρές δοκιμασίες των αδίστακτων χρυσοθήρων οι οποίοι τον υποβάλλουν σε κυνομαχίες με άλλους σκύλους, με σκοπό, οι ίδιοι, να εξασφαλίζουν χρήματα για το διάστημα που βρίσκονται στην περιοχή για την εύρεση χρυσού.


Μπορεί ένα ήρεμο κατοικίδιο να επιβληθεί στις αντιξοότητες της άγριας φύσης, στα επιθετικά ένστικτα άλλων ζώων, όπως του λύκου; Μπορεί να επιβιώσει και τελικά να βγει νικητής; Το κάλεσμα της άγριας φύσης αποτελεί μία δυνατή περιπέτεια για τους μικρούς - και τους μεγάλους - φίλους, ένα μυθιστόρημα που δανείζεται πολλά στοιχεία από την πραγματική ζωή και τις βάρβαρες συνθήκες που πολλά ζώα υπέστησαν, κατά τον προηγούμενο αιώνα, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.


Το βιβλίο κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε πολλές εκδοχές. Εμείς, σήμερα, σας παρουσιάζουμε τον "Ασπροδόντη" την ταινία που κυκλοφόρησε το 1991, από την Walt Disney, σε σκηνοθεσία του Randal Kleiser και πρωταγωνιστή τον Eithan Hawke. Το βιβλίο και η ταινία, αποτελούν ένα πολύ ωραίο διάλειμμα, για όλη την οικογένεια, καθότι μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό και συζήτηση γύρω από την προστασία των ζώων, την ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον καθώς και τη σχέση που αναπτύσσουν οι άνθρωποι με τα ζώα που εξημερώνουν.



Για την ομάδα του The Paint Poster Studio

Ερση Κουμπούρη

Δημοσιογράφος - εικονογράφος - ψηφιακός δημιουργός



*Η εικόνα του άρθρου ενδέχεται να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματa.

bottom of page