top of page
Αναζήτηση

"Το τρίο της Μπελβίλ"

Το τρίο της Μπελβίλ είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, με κινούμενα σχέδια, που βγήκε στη μεγάλη οθόνη το 2003 και την παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδιαιτερότητα και τα μυνήματά της. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σχεδόν βουβή ταινία απαρτιζόμενη από πολλή τζαζ , σουρεαλιστικά στοιχεία, ηχητικά εφέ, παντομίμα και ρετρό γραμμές, καταφέρνει να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον του θεατή μέσα από την καριτουριστική απεικόνιση των χαρακτήρων της.




Βρισκόμαστε στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960 και η Madame Souza προσπαθεί μάταια να βρει ενδιαφέροντα στον αγαπημένο της εγγονό Champion. Ο μικρός, κρύβει καλά το μυστικό του μέχρι που η γιαγιά Souza αντιλαμβάνεται τη μεγάλη αγάπη του εγγονού της για το ποδήλατο. Έτσι παρά τις αναμέτρητες αποτυχημένες προσπάθειές της, στην εξεύρεση ενδιαφέροντος, σπεύδει και του δωρίζει το πολυπόθητο ποδήλατο.


Από το σημείο αυτό το νεαρό αγόρι ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στο χώρο της ποδηλασίας με προπονητή την ίδια του τη γιαγιά που δε σταματά να τον παροτρύνει. Ύστερα από αδιάκοπες και σκληρές προπονήσεις πολλών ετών, ο Champion, λαμβάνει μέρος στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. Στη διάρκεια του αγώνα ο νεαρός ποδηλάτης πέφτει στα δίχτυα μιας γαλλικής μαφίας που ασχολείται με την διοργάνωση μαύρων στοιχημάτων με πρωταγωνιστές ποδηλάτες. Ο Champion κρατείται παρά τη θέλησή του από τους μαυροντυμένους τύπους. Κι εδώ η γιαγιά Souza, παρέα με τον πιστό της σκύλο Bruno, χωρίς χρήματα, κάνει έναν τιτάνιο αγώνα δρόμου προκειμένου να τον σώσει.




Φτάνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην πόλη Μπελβίλ. Εκεί θα συναντήσει τρεις εκκεντρικές ηλικιωμένες, πρώην καλλιτέχνιδες ενός μιούζικ χολ της δεκαετίας του ’30, ενα φημισμένο «Τρίο», που θα πάρουν υπό την προστασία τους τη Madame Souza, με σκοπό να τη βοηθήσουν να σώσει τον εγγονό της από τα δίχτυα των μαυροντυμένων κακοποιών.


Χαρακτηριστικά του κινουμένου σχεδίου


«Το τρίο της Μπελβίλ» είναι ένα κινούμενο σχέδιο που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Ωστόσο δεν αποτελεί κατασταλτικός παράγοντας για τη θέαση από μικρότερες ηλικίες. Μπορεί πολύ εύκολα να προβληθεί στο σπίτι παρέα με μεγάλους και μικρούς και να δοθούν διευκρινήσεις όπου χρειαστεί. Κι αυτό καθότι η ταινία έχει δομηθεί με έναν δυνατό συνδυασμό τρισδιάστατων και δισδιάστατων γραφικών που ξεπερνούν τη νόρμα των κλασικών κινουμένων σχεδίων, πετυχαίνοντας με ιδιαίτερο τρόπο να προσελκύσει πολύπλευρα το ενδιαφέρον. Η αισθητική, τα χιουμορτιστικά και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά των ηρώων αποτελούν ένα μείγμα φιγούρας που η καθεμιά έχει τη δική της ταυτότητα. Αποστεωμένοι πανύψηλοι ήρωες, μελαγχολικοί τύποι, μικροσκοπικά και χοντρά ανθρωπάκια, σε παστέλ χρώματα, που μας παραπέμπουν στις εικονογραφήσεις της δεκαετίας του ’50 και ’60.





Την ίδια στιγμή, η ρομαντική αίσθηση της πόλης του Φωτός απομυθοποιείται με μία ρεαλιστική καθημερινή αποτύπωσή της. Χαοτικοί δρόμοι, σπίτια ετοιμόρροπα, πολλά καφέ και μουσικά στέκια, δίνοντας την πραγματική εικόνα της κοινωνίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τους δημιουργούς, η φανταστική πόλη της Μπελβίλ είναι χαρακτηριστική και σατιρική απεικόνιση της πόλης του Μόντρεαλ και της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’60.


Η ταινία είναι επηρρεασμένη από το γνωστό κόμικ Τεν Τεν και το σινεμά του Ζακ Τατί όπου με σατηρική ματιά επιχειρείται να αποκαλυφθεί ο ρόλος της Αμερικής και του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστηματος που παρουσιάζονται από τον σκηνοθέτη σαν μία μεγάλη μαφία. Η ταίνία έχει κερίδσει 19 βραβεία, ανάμεσά τους, το βραβείο Cesar για την καλύτερη μουσική που γράφτηκε για ταινία καθώς και το βραβείο της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα βραβεία της Βοστώνης. Επίσης προτάθηκε για όσκαρ στις κατηγορίες καλύτερου κοινουμένου σχεδίου και καλύτερου τραγουδιού, ενώ είχε και επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βραβείων των Καννών.




Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος : Sylvain Chomet

Σχεδιαστές: Sylvain Chomet, Jean-Christophe Lie, Hugues Martel, Evgeni Tomov, Peter Van Houte

Πρωταγωνιστούν

Βéatrice Bonifassi - Τρίδυμες (τραγούδι, φωνή)

Lina Boudreault - Τρίδυμες (φωνή)

Michèle Caucheteux (φωνή)

Jean-Claude Donda (φωνή)

Mari-Lou Gauthier - Τρίδυμες (φωνή)

Charles Linton (τραγούδι, φωνή)

Michel Robin (φωνή)

Monica Viegas (φωνή)

Μουσική

Benoit Charest


Για την ομάδα του The Paint Poster Studio

Παρουσίαση - Κείμενο

Έρση Κουμπούρη





*Οι εικόνες του άρθρου υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα

bottom of page