top of page
Αναζήτηση

Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση




Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την περίοδο που στιγμάτισε τη χώρα μας και οδήγησε στην ανεξαρτησία της ως ελεύθερο κράτος. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε λίγα λόγια για τη Φιλική Εταιρεία, τους ήρωες, το ντύσιμο και τον οπλισμό κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.


Η Επανάσταση του 1821 ήταν μια αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση που ήρθε ως συνέπεια μεγάλων αντιθέσεων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η φεουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνεται πλέον ότι ερχόταν να αντικατασταθεί από τις νέες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Τον 18ο αιώνα ελληνόφωνοι Χριστιανοί έμποροι και πλοιοκτήτες άρχιζαν να συγκεντρώνουν δύναμη και πλούτο ενώ πρωτοστατούσαν στο εμπόριο της Αυτοκρατορίας. Την ίδια περίοδο η εδαφική επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τερματίζονταν, γεγονός που βοήθησε το τιμαριώτικο σύστημα να παρακμάσει, έτσι οι ισχυρές οικογένειες Μουσουλμάνων (Αγιάνηδες) και Χριστιανών (Κοτζαμπάσηδες) κατάφεραν να αποκτήσουν έλεγχο στην καλλιέργεια της γης και να συλλέγουν φόρους.

Τον 19ο αιώνα οι φεουδαρχικές σχέσεις είχαν διαβρωθεί τόσο πολύ, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε πια «γεράσει». Όταν, λοιπόν, η ελληνική αστική τάξη απέκτησε μεγάλη οικονομική δύναμη ήρθε σε σύγκρουση με τους περιορισμούς του οθωμανικού φεουδαρχικού κράτους και οδήγησε στην επαναστατική ρήξη (αστικής τάξης με φεουδαρχική εξουσία). Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν κατάφερε να αποτρέψει την Επανάσταση η οποία και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της χώρας μας. Ως γενέθλια πράξη η ελληνική αστική τάξη ανέλαβε την εξουσία από τότε έως και σήμερα.


Φιλική Εταιρεία


Η Φιλική Εταιρεία ήταν η επαναστατική οργάνωση της αστικής τάξης που συγκρούστηκε με τα συμφέροντα, τις αναστολές και τις επιφυλάξεις των διαφορετικών μερίδων της, ενώ προετοίμασε και οργάνωσε τους επαναστάτες ώστε να εξεγερθούν. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας και αποτελούνταν από παλαιότερους ιστορικούς όπως τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.



Ας γνωρίσουμε ορισμένους ήρωες της Επανάστασης


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή αλλιώς «Γέρος του Μοριά» όπως τον αποκαλούσαν, ήταν Έλληνας πολιτικός, κλέφτης, καπετάνιος και στρατηγός. Το 1818 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και άρχισε να προετοιμάζει την επανάσταση.


Μάρκος Μπότσαρης:


Ο Μάρκος Μπότσαρης καταγόταν από το Σούλι και ήταν ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1814 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Οι μάχες στο Κομπότι της Άρτας και στην Πλάκα του έδωσαν τον τίτλο του αρχιστράτηγου στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.


Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα:


Η Λασκαρίνα «Μπουμπουλίνα»Πινότση ήταν επίσης ηρωίδα της Επανάστασης. Η ίδια έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη και προσέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας της για την ενίσχυση και τη συντήρηση του ελληνικού στόλου.


Γεώργιος Καραϊσκάκης:


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή αλλιώς Καραΐσκος ήταν Έλληνας αρματωλός, επαναστάτης και στρατηγός στην επανάσταση του 1821.


Μαντώ Μαυρογένους:


Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν επίσης ηρωίδα της Επανάστασης εξόπλισε πλοία με δικά της χρήματα και ηγήθηκε στον αγώνα κατά των πειρατών που πραγματοποιήθηκε στις Κυκλάδες, ενώ αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, τη Φθιώτιδα και τη Λιβαδειά.


Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής:


Ο Ρήγας Φεραίος ήταν πρόδρομος της Επανάστασης, υπήρξε άνθρωπος πνευματικός, με ανησυχίες,, ενώ βρισκόταν και σε διαρκείς αναζητήσεις. Οι ιδεολογικοί του προσανατολισμοί και το μεγάλο συγγραφικό του έργο τον βοήθησαν να «περάσει» από τη θεωρία στην πράξη. Επίσης δημιούργησε και τον Θούριο (προεπαναστατικός ύμνος).


Οι ήρωες της Επανάστασης σε φωτογραφίες




Το ντύσιμο στην Ελληνική Επανάσταση



Ο οπλισμός


Για την ομάδα του The Paint Poster Studio

Ευαγγελία Παπαγιαννάκη

Νηπιαγωγός με MSc στην Ειδική Αγωγή


Πηγή εικόνων για την επανάσταση: http://dreamskindergarten.blogspot.com/



bottom of page